sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Kekkonen - Karin kultakaivos

15. helmikuuta tulee kuluneeksi 60 vuotta Urho Kekkosen valinnasta Suomen presidentiksi. Vaali oli äärimmäisen jännittävä ja tiukka, eikä lopputuloksesta kukaan voinut olla varma. Kekkonen valittiin lopulta uudeksi presidentiksi vain kahden äänen erolla K.A.Fagerholmiin. Kyseessä olivat valitsijamiesvaalit, ja vielä vaalitilaisuudessa osa valitsijamiehistä lipesi eri puolelle kuin oli alun perin ilmoittanut.


Karin piirroksessa edellisen vuoden puolelta nähdään, että kukaan ei osannut arvata, kuka näistä kuudesta ehdokkaasta nousisi lopulta valtaan: Maalaisliiton Urho Kekkonen, SDP:n K.A. Fagerholm, Kokoomuksen Sakari Tuomioja, SKDL:n Eino Kilpi, RKP:n Ralf Törngren vai Suomen Kansanpuolueen Eero Rydman.

Vaalit olivat harvinaisen likaiset, kovasanaiset ja kiivaat. Vaalikeskustelu ei jäänyt vellomaan pelkkiin asiakysymyksiin, vaan ehdokkaiden arvostelussa mentiin hyvinkin henkilökohtaisiin asioihin. Erityisesti juuri Kekkosta vastaan käytiin hurjaa propagandakampanjaa ja erilaiset räväkät "katulehdet" erikoistuivat levittelemään hurjia juttuja Kekkosen yksityiselämästä.Kekkosen valinta oli murskaava uutinen Karille. Kekkonen oli ollut Karin lempiaihe koko poliittisen uransa ajan, hänen äkkipikaisuutensa ja suunnanmuutoksensa olivat antaneet Karille lukuisia piirrosaiheita. Suoraan sanoen: Kari ei voinut sietää Kekkosta. Karin piirrokset Kekkosesta keskittyivät kuitenkin lähinnä arvostelemaan hänen toimiaan politiikassa, Kekkosen yksityiselämästä tai naisseikkailuista ei Karin piirroksissa ole jälkeäkään. Ilkeitä piirrokset toki olivat, kuten alla oleva "Kauhukertomus  merkillisestä muodonvaihdoksesta."Kirjaamattoman, mutta yhteisesti hyväksytyn periaatteen mukaisesti valtion päämiehestä ei saanut piirtää pilapiirroksia - paitsi ehkä hyvin myönteisessä mielessä. Kun Kekkonen siis julistautui presidentiksi – niin hän todella teki, sillä hän oli pääministerinä johtamassa puhetta vaalitilaisuudessa – Kari ajatteli, että hän menettää tuottoisimman ja mehevimmän aiheensa eikä saa enää piirtää Kekkos-aiheisia kuvia. Valinnan jälkeen Kari piirsikin yhden hienoimmista kuvistaan, jossa hän itkee "kultakaivoksensa" menetystä. 

"Miltäkö minusta nyt tuntuu? 
Aivan kuten miehestä, joka on juuri menettänyt kultakaivoksen!"

No, eihän se aivan niin mennyt. Hetken aikaa Kari malttoi pysyä hiljaa, mutta sitten Kekkonen teki – Karin sanojen mukaan – jotain niin älytöntä, että Karin oli aivan pakko piirtää aiheesta. Ja niin sai presidenttikin tottua siihen, että hän oli aiheina päivän piirroksissa.

"Kultakaivos"-piirros muuten osui ja upposi: sen alkuperäinen versio kuului Kekkosen kokoelmiin ja on nykyään siis Tamminiemen museossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti