keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Masentavasti miehistä

Yleinen käsitys on, että Kari oli sovinisti. Karin piirroksia ja kirjoituksia lukiessa huomaa kyllä, että Karin maailmassa naiset eivät olleet aivan tasavertaisia miesten kanssa. Kari sai kuulla kunniansa monta kertaa naisia väheksyvien kuviensa vuoksi – ja hyvä niin. Mutta vähän minua välillä aina ihmetyttää, miten vähälle huomiolle jäi se, että Karin mielikuva omasta sukupuolestaan oli vähintään yhtä masentavan väheksyvä. Karin kuvissa tavallinen mies on vastuuntunnoton juoppo.

VAIKEA VALINTA. 
HS 1975

Isän rooli Karin kuvissa on ehkä se kaikkein ahdistavin. Tai sanotaan vaikka niin päin, että Kari ei anna isälle perheessä minkäänlaista roolia. Kuva toisensa jälkeen isät kittaavat kuvissa kaljaa ja viis veisaavat arkielämän sujumisesta. Kun Karin hyvä ystävä, pääministeri Kalevi Sorsa ajoi Suomeen 1970-luvulla isyyslomaa, piirsi Kari Hesariin kuvan miehestä, joka pähkäilee tuttipullon ja olutpullon välillä. Karin silmissä "isän vauvaloma" alensi miehen vauvan tasolle. Nykysilmin kuva on vielä pahempi: Karilla ei ollut minkäänlaista uskoa siihen, että isät voisivat pitää huolta lapsistaan.

"MUTSILLE ON VAIKEETA KEKSIÄ LAHJAA, MUT
FAIJALLE EI TARTTE ISÄNPÄIVÄNÄ OSTAA KUN 
PARI KALJAA, NIIN SE ON ILOINEN."
HS 1988

Ero naisia tai miehiä väheksyvien piirrosten välillä on selkeä: naisia kohtaan Kari oli välillä piirroksissa rehellisen ilkeä, kun taas isiä tai arkielämän miehiä mollaavat piirrokset ovat enemmän toteavia: ikään kuin asiat olisivat juuri näin, eivätkä muutu miksikään.

HS 1964

Matti Kurjensaari, kirjailija ja Karin ystävä, on kirjoittanut viiltävän ilkeän luonnehdinnan Karista kirjassaan "Veljeni merellä myrskyävällä - Muotokuvia muistista" (Tammi 1966). Kurjensaari luonnehtii Karia "korservatiiviksi monessa potenssissa", joka ei "kerta kaikkiaan usko ihmiseen." Isän roolin muuttuminen vuosien saatossa menee Karilta ohi, sillä kuten Kurjensaari sanoo: "Kari ei antaisi ihmisille muuttumisen oikeutta... roisto on roisto, sotilas on sotilas. Se on liikkumaton, lapsekas satumaailma, jossa ei ole ihmisiä, vaan tyyppejä."

"...TERVETULOA LOMALTA! TÄÄLLÄ TÄYTYISIKIN 
VÄHÄN SIIVOTA JA LAITTAA SAPUSKAA."
HS 1978
Lomakohteiden hotellihenkilökunnat lakkoilivat, minkä vuoksi 
matkalaiset joutuivat itse siivoamaan ja laittamaan ruokaa.

Kurjensaari ei luonnehdi Karia sovinistiksi tai miesvihaajaksi, vaan yksinkertaisesti ihmisvihaajaksi: "En ole havainnut, että Kari koskaan olisi puolustanut mitään taikka ketään ihmisten joukossa." Mutta tietysti, pilapiirtäjälle tästä luonteenpiirteestä on vain hyötyä: "Pilapiirtäjänä Karille on eduksi, ettei hän tunne solidariteettia ainoankaan ihmisryhmän kanssa." 

VS 1962


Tosin, asia ei toki ole näin mustavalkoinen, sillä kun mollaa yhtä, tulee vaivihkaa ylistäneeksi toista. Nostetaan näin Naisten päivän kunniaksi esille naisten rooli niissä Karin kuvissa, joissa piikittely kohdistuu miehiin: nainen on Karin kuvissa aina se, joka kantaa vastuunsa eikä väistele sitä laiskottelemalla tai juopottelemalla. Nainen on Karin kuvissa luotettava, ja vain nainen pystyy Karin mielestä keskittymään useaan asiaan yhtä aikaa.

Tiesittekö muuten, että miesvihalle on olemassa oma sivistyssanansa, jota tosin ei koskaan käytetä? Se on misandria.

4 kommenttia:

  1. Hienoa historian havinaa! Kiitos siitä!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoista ja kivasti kirjoitettua! Hyvä henkilökuva Karista ja vielä sekin kun sai hänen ystävänsä Kurjensaaren syväluotauksen Karin persoonasta.

    VastaaPoista
  3. Kaikki johtuu siitä, miltä suunnalta kukin asioita katselee. Kaksi ääripäätä omasta kirjastostani: Karin sotakuvat ja Karin Kakarakirja omasta perhehuumorista.

    VastaaPoista