keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Riittävästä rintavarustuksesta

Rintoja tässä ajattelin. En tosin omiani, vaan lähinnä Jayne Mansfieldin – muistatteko? Jayne Mansfield oli 1950-luvun ja 1960-luvun kohutuin povipommi. Oli hän myös ainakin nimellisesti näyttelijä ja sen lisäksi ilmeisen lahjakas viulisti.

"Sanohan Saara, mitä valkoiset oikeastaan ovat näkevinään hänessä?"
Kari 26.4.1957 HS

Jayne Mansfield vyöryi ajatuksiini Karin piirrosten takia. Kari oli harvinaisen vähän kiinnostunut populaarikulttuurista. Se on hämmentävää, koska muutenhan Kari joutui työnsä puolesta seuraamaan omaa aikaansa hyvinkin tarkkaan. Kevyen musiikin ilmiöt Kari ohitti kokonaan, hän oli leimallisesti klassisen musiikin miehiä. Elokuvat, erityisesti amerikkalaiset länkkärit, kuuluivat kuitenkin oleellisesti Karin elämään. Silti hän kommentoi elokuvia tai elokuvatähtiä niukasti omissa piirroksissaan.

Inventoin parhaillaan Karin piirroksia, ja kiinnitin nopeasti huomiota siihen seikkaan, että Jayne Mansfield esiintyy piirrosten aiheena useammin kuin kukaan muu tuon ajan tähti – tai itse asiassa myöhempikään. Jos ajatellaan vaikkapa oikein suuria nimiä, niin niistä Marilyn Monroe esiintyy piirroksissa kerran hyvin epämääräisesti, Beatles yhden kerran, Elvis ei kertaakaan. Jayne Mansfieldiin liittyviä piirroksia on kuusi, mikä on populaarikulttuurin ennätys Karin piirroksissa.

"Oletko kuullut mitään uutta siitä pyrstötähdestä?"
"Joo, luin että se on taas saanut pojan."
"Mitä? Mistä sinä oikein puhut?"
"Jayne Mansfieldistä tietysti."
Kari 20.10.1965 HS

Jayne Mansfieldin suurenmoisuus ei ole enää kovin tunnettua, mutta omana aikanaan hän oli mediatähti vailla vertaa. Mansfield aloitti uransa Playboy-lehden mallina, mistä hänet nopeasti poimittiin Hollywood-elokuviin. Mansfield oli paitsi häkellyttävän kaunis ja "hyvin varusteltu", myös erittäin taitava median käsittelijänä. Mansfield jätti toistuvasti varjoonsa suuret tähdet, kuten Sophie Lorenin tai Jane Russellin, näppärillä julkisuustempauksillaan. Mekon kaula-aukosta vilahti usein sopivasti liikaa tai bikinin yläosa tipahti kesken lehdistötilaisuuden.Vuosien 1957-1958 aikana ei voinut aukaista lehteä, jossa ei olisi ollut Jayne Mansfieldin kuvaa.

Kari 13.10.1963 HS

Jayne Mansfield kävi myös Suomessa vuonna 1963. Tuolloin raskaana ollut povipommi tarvitsi poliisisaattuen heti lentokentällä turvaamaan hänen kulkunsa läpi innokkaiden ihailijoiden. Mansfield oli tilattu esiintymään Suomen Television ensimmäisessä Miss Skandinavia-lähetyksessä ja hänelle maksettiin tästä esiintymisestä epävirallisten tietojen mukaan noin 40 000 markan palkkio, mikä vastaisi nykyrahassa melkein 100 000 euroa. Tapaus aiheutti kiihkeää kirjoittelua yleisönosastoissa ja myös Kari kommentoi tapahtumaa yllä olevalla piirroksella. Jayne Mansfield muuten soitti tilaisuudessa viulua, eikä arvostelijoiden mukaan ollenkaan hullummin.

"Älkää käsittäkö väärin. Mieheni on kasvissyöjä. Hän innostui tuosta hatusta."
Kari 12.5.1953 HS

Kenties juuri Jayne Mansfieldin Kariin tekemän suuren vaikutuksen takia huomioin, että myös toinen nykyään varsin marginaaliseksi Hollywood-tähdeksi luokiteltava Carmen Miranda esiintyy Karin piirroksessa. Miranda oli näyttelijä ja laulaja, mutta hänen suosionsa perustui kuitenkin pääosin siihen, että hän esiintyi varsin paljastavissa ja aina hyvin eksoottisissa asusteissa. Hänen tavaramerkikseen muodostui hedelmähattu. Miranda oli brasilialainen, ja hänen estoton esiintymisensä loi hänelle maineen seksisymbolina. 

Carmen Miranda päätyi Karin piirrokseen tietenkin lähinnä siksi, että hän kävi Suomessa esiintymässä vuonna 1953. Mutta eivät läheskään kaikki Suomessa vierailleet näyttelijät, muusikot tai muut julkisuudesta tutut henkilöt päätyneet Karin piirroksiin. Jotain erityisen silmiinpistävää Jayne Mansfieldissä ja Carmen Mirandassa siis Karin mielestä oli.


Kari 10.4.1970 HS3 kommenttia:

  1. Hauska muistelus, tai siis minä kyllä muistan hyvin Jaynen, mutta kyllä Sophie Loren oli yli kaiken tyylikkyydessään

    VastaaPoista
  2. Kiva juttu kuvineen kaikkineen!

    VastaaPoista
  3. Kiva juttu kuvineen kaikkineen!

    VastaaPoista